Blog

Goba, ki vsebuje preko 400 bioaktivnih spojin

Si že slišal/-a za “gobo nesmrtnosti”? Če ne, naj ti predstavim Reishi, fascinantno medicinsko gobo, ki je že stoletja cenjena v kitajski tradicionalni medicini. Poglejmo, zakaj je reishi tako posebna, njene izjemne lastnosti in kako jo lahko vključiš v svojo dnevno rutino.

Reishi gobo, znano tudi kot Ganoderma lucidum, v vzhodni medicini častijo kot “Gobo nesmrtnosti”, saj nosi skoraj mistične zdravilne lastnosti in simbolizira zdravje, dolgoživost ter veselje. Zgodovinsko so ji pripisovali celo zaščitno vlogo talismana pred slabimi vplivi. Danes cenimo Reishi zaradi njenih več kot 400 bioaktivnih spojin, ki vključujejo adaptogene, protitumorne, imunostimulativne in antialergijske učinke.

Prikaz uporabe gobe Reishi v tradicionalni kitajski medicini
Dokazi o uporabi Reishi gobe v tradicionalni kitajski medicini. Vir: www.realmushrooms.com

PREDNOSTI REISHI (GANODERMA LUCIDUM)

Kot sem omenila zgoraj, je Reishi polna bioaktivnih snovi, ki blagodejno delujejo na tvoje telo. Vendar, kako točno ti reishi pomaga?

Krepi imunski sistem: Reishi vsebuje polisaharide in beta-glukane za katere je znano, da krepijo imunski sistem. Te spojine pomagajo tvojemu telesu pri obrambi pred boleznimi in okužbami, zaradi česar smo skozi vse leto boljšega zdravja.

Zmanjšuje stres in izboljša spanec: če se spopadaš s stresom ali nespečnostjo, potem je reishi morda tvoja nova najboljša prijateljica. 😊 Njene adaptogene lastnosti pomagajo telesu pri soočanju s stresom in sproščajo, kar vodi do boljšega spanca.

Podpira zdravje srca: dokazano je, da Reishi znižuje krvni tlak in holesterol, kar prispeva k splošnemu zdravju srca in ožilja. Z izboljšanjem krvnega obtoka lahko zmanjša tveganja na nastanek bolezni srca.

Bori se proti utrujenosti: se počutiš upočasnjeno? Reishi lahko pomaga v boju proti utrujenosti tako, da poveča tvojo raven energije in izboljša tvojo splošno vitalnost.

Protivnetne lastnosti: triterpeni v Reishi imajo močne protivnetne učinke, zato zmanjšuje vnetna stanja v telesu.

Medicinska goba Reishi na vijoličnem ozadju
Goba reishi

ZAKAJ UPORABLJAMO REISHI?

Goba reishi se uporablja za krepitev imunskega sistema, zmanjšanje stresa, izboljšanje spanja in zmanjšanje utrujenosti. Ljudje jemljejo gobo reishi tudi za lajšanje zdravstvenih težave, kot so:

 • visok krvni pritisk,
 • visok holesterol,
 • bolezni srca in ožilja,
 • bolezen jeter ali ledvic,
 • bolezni dihal (kot je astma),
 • virusne okužbe (kot je gripa),
 • rak in podpora med kemoterapijo,
 • bolečina med in po izbruhu pasovca,
 • krepitev moči in vzdržljivosti, 
 • utrujenost …

Kako Reishi vpliva na tvoje telo?

Ko enkrat vključiš Reishi v svojo dnevno rutino, le-ta vzpostavi harmonično ravnovesje v telesu:

Imunski sistem: uravnovesi tvoj imunski sistem in zagotavlja, da ta ni preveč aktiven (kar lahko povzroči avtoimunske bolezni) ali premalo (zaradi česar smo bolj dovzetni za virusna in druga obolenja).

Adaptogeni učinki: Reishi pomaga telesu tako, da uravnava ravni kortizola, zaradi česar postaneš bolj uravnotežen in odporen.

Antioksidativno delovanje: z nevtralizacijo prostih radikalov Reishi ščiti tvoje celice pred poškodbami, kar lahko upočasni proces staranja in zmanjša vnetje.

UPORABA GANODERME LUCIDUM

Njena uporaba je enostavna in vsestranska. Tukaj je nekaj preprostih načinov za začetek:

 • kapsule ali tablete – enostaven način vnosa ustreznih količin Reishi za dnevno uporabo,
 • serumi in kreme – za lepšo in sijočo kožo,
 • čaj: posušene rezine gobe reishi kuhaj v vroči vodi 20–30 minut. Uživaj v čaju zemeljskega okusa, samostojno ali s kančkom medu,
 • Reishi v prahu: dodaj merico Reishi v s svoj jutranji smutij, kavo ali celo k jedem,

Goba Reishi ni le dodatek, je celostni pristop k zdravju. Z neštetimi koristmi vodi do izboljšane vitalnosti in splošnega dobrega počutja. Ne glede na to, ali iščeš boljši spanec, želiš zmanjšati stres ali krepiti imunski sistem, Reishi je resnično vsestranska goba za vse to in še več.

Si pripravljen/-a poskusiti? Klikni tukaj in začni svojo pot do boljšega zdravja še danes!

OKREPI IMUNSKI SISTEM Z REISHI

Zdravilni Učinki Reishi Gobe

Z več kot 2000 leti terapevtske uporabe krepi srce, ščiti pred procesi staranja ter ima protitumorne lastnosti. V sodobni znanosti pa izstopa po:

Izboljšanju imunskega sistema: Reishi pomembno prispeva k krepitvi imunskega sistema, spodbuja aktivnost belih krvnih celic in je še posebej koristna za tiste z oslabljenim imunskim sistemom ali izpostavljene povečanemu stresu.

Antioksidativna moč in zaščita pred poškodbami: Antioksidanti v Reishi gobah igrajo ključno vlogo pri zaščiti celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Zmanjšujejo oksidativni stres in prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju.

Kardiovaskularno zdravje: pozitivni učinki na krvni tlak in holesterol; izboljšuje krvni obtok, znižuje krvni tlak in uravnava raven holesterola, kar je ključno za preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Duševno zdravje: Študije kažejo, da Reishi zmanjšuje simptome depresije in tesnobe, spodbuja boljši spanec ter pomaga pri obvladovanju stresa.

Zdravje kože in boj proti staranju: dokazano izboljšuje zdravje kože s svojim anti-aging učinkom, povečuje navlaženost in elastičnost kože, ter deluje protivnetno pri zdravljenju aken in drugih kožnih težav. Več o učinkih Reishi za kožo preberi tukaj. Namig: reishi najdeš tudi v obliki seruma, ki je izjemno učinkovit za zdravo kožo.

IZBOLJŠAJ SPANEC IN ZMANJŠAJ VPLIV STRESA 😴
ZAKAJ IZBRATI REISHI ZNAMKE YANUMI?

100 % ekološko

YANUMI medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; YANUMI izdelki so veganski.

ursha-yanumi-zadovoljna-stranka

“Presenečeno sem ugotovila, da ne vplivajo na okus mojega jutranjega beljakovinskega šejka.” – Urša

monika-yanumi-zadovoljna-stranka

“Lepo je odkriti nov izdelek, v vrednotah, ki so mi blizu in v odnosu do narave, nas samih.” – Monika

nina-yanumi-zadovoljna-stranka

“Nisem ni mislila, da bom res občutila razliko ampak je očitna! Res se počutim bolje🤩🤩 Hvala tudi za hitro dostavo” – Lara