Blog

8 trikov za boljši spomin

Ah, ta spomin! Ta čarobna funkcija naših možganov, ki nam omogoča, da si prikličemo ime naše učiteljice iz prvega razreda; a vendar pozabimo, kam smo pred petimi minutami odložili ključe. Ne, ne peša ti še spomin, vse to je normalno delovanje naših možganov in danes ti predstavljam nekaj trikov za boljši spomin.

1. Razgibaj svoje možgane (dobesedno)

Najprej omogoči svojim možganom vadbo, ki ne vključuje neskončnega brskanja po družbenih medijih. 😉 Se spomniš igre sudoku? Ja, tista številčna uganka, ki jo obožuje tvoja babica in skrbi za redni trening možganov. Sudoku, križanke in druge uganke ohranjajo tvoj spomin v vrhunski formi.

Poskusi vsak dan rešiti vsaj eno miselno uganko (npr. križanko).

2. gibanje

Če razmišljaš: »Gibanje? Mislil sem, da govorimo o spominu, ne o mišicah!« – , malo potrpežljivosti prosim, razložim takoj. Telesna vadba je kot dvojni espresso za tvoje možgane. Poveča pretok krvi in ​​kisika v možgane, kar pomaga izboljšati spomin in koncentracijo. Poleg tega imaš zdaj razlog več, da obuješ tiste modne tekaške teniske, ki stojijo v omari že pol leta. 😉

Namig: v svoj vsakdan vključi hitro hojo. Če ti primanjkuje časa, samo korakaj po sobi in izberi stopnice namesto dvigala.

3. kvalitetno spanje

Spanje je kot super SPA dan za tvoje možgane. Med spanjem tvoji možgani shranjujejo spomine in tako naredijo prostor za nove informacije. Torej, če preskočiš spanec, v bistvu pustiš mapo »Prejeto« v svojih možganih polno in natrpano, neorganizirano.

Nasvet: poskrbi za 7-9 ur kakovostnega spanca. Če ti spanec povzroča težave, poskusi z večernim ritualom, ki te bo zazibal v sladko spanje. Preberi knjigo, meditiraj ali počni karkoli, kar te sprošča. 

4. HRANA ZA MOŽGANE

Tvoji možgani potrebujejo gorivo in na žalost čips ni najboljše gorivo zanje. Omega-3 maščobne kisline, antioksidanti in druga hranila, ki jih najdemo v živilih, kot so ribe, jagodičevje in oreščki, lahko pomagajo povečati moč tvojih možganov.

Namig: popoldansko škrobnato malico zamenjaj za pest mandljev ali skledo borovnic. Ali pa kar oboje. Tvoji možgani ti bodo zelo hvaležni.

5. MEDITACIJA

Vem, vem – meditacija zveni kot nekaj, kar počnejo samo ultra-zen menihi in inštruktorji joge. Toda preden zaviješ z očmi, si zapomni, da meditacija pripomore k boljši osredotočenosti in spominu, saj naš um umiri.

Nasvet: začni s samo minuto na dan. Usedi se nekam v tišino, zapri oči in se osredotoči na svoje dihanje. Če ujameš misli, kot so: “Sem pustil/-a prižgan štedilnik?” ali “Kaj bomo danes jedli za kosilo?”, nežno preusmeri svoje misli nazaj v svoj dih. Kmalu boš umirjena, osredotočena različica sebe z izboljšanim spominom. Nato postopoma povečuj časovnik. 🙂

6. Druži se!

Človeška interakcija je kot mentalni bootcamp. Sodelovanje v pogovorih in družabnih dejavnostih ohranja tvoje možgane aktivne in lahko pomaga izboljšati spomin in kognitivne funkcije. Poleg tega je zabavno in ti ponuja več zgodb, ki jih boš nekoč pripovedoval/-a svojim vnukom. 

7. organiziranost

Natrpan prostor je enak natrpanemu umu. Ohranjanje organiziranega okolja ti lahko pomaga jasneje razmišljati in si zapomniti pomembne stvari – na primer, kam si odložil/-a ključe in ali si nahranil/-a mačko.

Namig: za spremljanje nalog in sestankov uporabi planer ali aplikacijo. Ustvari določena mesta za pogosto izgubljene predmete (ključe, denarnico, telefon) in naj ti postane navada, da jih odložiš vedno tja. Tvoj prihodnji jaz ti bo hvaležen.

8. Uživaj prehranska dopolnila za izboljšanje spomina

Poleg teh nasvetov o življenjskem slogu so lahko prehranska dopolnila dodatna podpora za izboljšanje koncentracije, spomina in ohranjanje zdravja možganov. Tukaj je nekaj dodatkov, ki ti lahko pomagajo pri tem:

Številka #1, ki trenutno osvaja svet je sigurno Lion’s mane (Resasti bradovec): znanstveno dokazano spodbuja proizvodnjo nevrotrofnih dejavnikov, ki podpirajo preživetje in delovanje nevronov.

Omega-3: podpira zdravje možganov z zmanjšanjem vnetij in spodbujanjem rasti in razvoja možganskih celic.

Vitamini skupine B: podpirajo proizvodnjo nevrotransmiterjev in izboljšujejo komunikacijo med nevroni.

Kurkumin: lahko prehaja krvno-možgansko pregrado in deluje neposredno na možgane ter ima nevroprotektivne učinke.

Ginseng: pomaga zmanjšati oksidativni stres v možganih ter spodbuja rast in preživetje novih možganskih celic.

Izboljšanje spomina in koncentracije ne pomeni, da se spremeniš v super robota. Gre za majhne, trajnostne spremembe, ki pomagajo tvojim možganom delovati po najboljših močeh. Torej, poskusi te nasvete in kmalu se boš spomnil/-a stvari, za katere si že pozabil/-a, da jih že veš. 

YANUMI resasti bradovec je izključno slovenskega porekla in plod raziskav slovenskih znanstvenikov, ponaša pa se tudi z ekološkim certifikatom, kar dokazuje, da so vse surovine 100 % naravnega izvora in ne vsebujejo težkih kovin, toksinov ali plesni. Izdelek Organic Hericium je tudi certificirano brez glutena, za nameček pa pa ima tudi veganski certifikat s katerim dokazuje, da ni testiran na živalih, saj nam je poleg vsega naštetega izjemno pomemben tudi etični kodeks.

ZAKAJ YANUMI?

YANUMI ponuja izdelke, ustvarjene iz funkcionalnih, polnovrednih, organskih gob, vzgojenih v Sloveniji.

 • Naše gobe so gojene pod vodstvom izkušenih mikologov, (znanstvenikov, ki preučujejo glive)
 • Gojene v okoljskih razmerah, ki so optimalne, v Sloveniji
 • Sušene pri nizkih temperaturah za zaščito celovitosti bioaktivnih spojin
 • Testirane na težke kovine
 • Mlete v vakumu za povečanje biološke uporabnosti njegovih hranil
 • YANUMI izdelki so veganski in košer, ter brez glutena, kar potrjuje certifikat.

100 % ekološko

Yanumi medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; Yanumi izdelki so veganski.

YANUMI prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo

Viri in raziskave, ki dokazujejo povezavo med demenco in medicinskimi gobami:

 1. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double‐blind placebo‐controlled clinical trial. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 23(3), 367-372.

Ta študija je izvedla dvojno slepo, s placebom kontrolirano preskušanje na 50- do 80-letnih Japoncih in Japonkah z diagnozo blage kognitivne okvare. Rezultati kažejo, da lahko uživanje gobe Lion’s Mane izboljša kognitivne funkcije. Povezava

 1. Brandalise, F., Cesaroni, V., Gregori, A., Repetti, M., Romano, C., Orrù, G., … & Rossi, P. (2017). Dietary supplementation of Hericium erinaceus increases mossy fiber-CA3 hippocampal neurotransmission and recognition memory in wild-type mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.

Ta študija, izvedena na miših, nakazuje, da bi prehrana, obogatena z Lion’s mane gobo, lahko izboljšala spomin za prepoznavanje in nevrotransmisijo v hipokampusu, predelu možganov, ki ima ključno vlogo pri utrjevanju spomina.
Povezava

 1. Trovato, A., Siracusa, R., Di Paola, R., Scuto, M., Ontario, M. L., Bua, O., … & Calabrese, V. (2019). Redox modulation of cellular stress response and lipoxin A4 expression by Hericium Erinaceus in rat brain: relevance to Alzheimer’s disease pathogenesis. Immunity & Ageing, 13(1), 1-14.

Ta raziskava se ukvarja z nevroprotektivnimi učinki levje grive pri Alzheimerjevi bolezni. Študija je pokazala, da je lahko levja griva koristna pri moduliranju odziva na oksidativni stres v možganih, ki je pogosto vpleten v Alzheimerjevo bolezen.
BioMed Central

 1. Ryu, S., Kim, H. G., Kim, J. Y., Kim, S. Y., & Cho, K. O. (2018). Hericium erinaceus extract reduces anxiety and depressive behaviors by promoting hippocampal neurogenesis in the adult mouse brain. Journal of medicinal food, 21(2), 174-180.

Čeprav ta študija ni osredotočena izključno na demenco, poudarja prednosti Lion’s mane pri spodbujanju nevrogeneze, kar bi lahko bilo koristno za bolnike z demenco, saj je za demenco značilna izguba nevronov.
Povezava

 1. Ratto, D., Corana, F., Mannucci, B., Priori, E. C., Cobelli, F., Roda, E., … & Occhinegro, A. (2019). Hericium erinaceus improves recognition memory and induces hippocampal and cerebellar neurogenesis in frail mice during aging. Nutrients, 11(4), 715.

Ta raziskava, izvedena na starajočih se miših, je pokazala, da je prehrana, dopolnjena z Lion’s mane gobo, privedla do izboljšanja spomina za prepoznavanje in povečanja nevrogeneze v hipokampusu in malih možganih, področjih, povezanih z obdelavo spomina in koordinacijo.
Povezava

 1. https://stories.uq.edu.au/research/2023/ancient-medicine-could-hold-key-to-dementia-treatment/index.html
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jnc.15767