Blog

Kaj so beta glukani in kako ti lahko pomagajo

Moja babica mi je vsako jesen ponudila kocko pekovskega kvasa, pa nikoli nisem vedela, zakaj. Je bila pa dobra, in kvas mi je še danes všeč. Zdaj vem, da je moja babica preprosto skrbela za moj imunski sistem 😉 Naj ti razložim…

Vir slike: odkrito.si

KAJ SPLOH SO BETAGLUKANI?

Beta glukani so kompleksni ogljikovi hidrati, ki spadajo pod prehranske vlaknine, najdemo pa jih v pekovskem kvasu in medicinskih gobah. So modulatorji imunskega sistema, kar pomeni da krepijo imunski sistem. Beta glukane so izolirali tudi iz gob shiitake, maitake, reishi in prav beta glukan iz gobe shiitake že zelo dolgo uporabljajo kot zdravilo. Japonska vlada je celo odobrila uporabo glukana v primeru raka na želodcu in črevesju.

Beta glukani so kompleksni ogljikovi hidrati, ki spadajo pod prehranske vlaknine

KAKO DELUJEJO BETAGLUKANI?

Na Japonskem se glukan kot zdravilo proti raku uporablja že od leta 1980. Napredek pri raziskavah glukana se je zgodil v zadnjem desetletju, ko je profesor Gordon Ross dokazal, da je vezava glukana na celico ubijalko (pomembna celica tvojega imunskega sistema) pomagala pri učinkovitejšem uničenju celic, ki napadajo tvoje telo. S tem se učinek glukana še ne konča. Betaglukan skrbi tudi za povečanje števila celic imunskega sistema. Tako beta glukan deluje na dveh nivojih – aktivira imunske celice in  poveča njihovo proizvodnjo.

Betaglukani pa imajo še vrsto drugih pozitivnih učinkov na tvoje telo…

ZniževanjE ravni škodljivega holesterola

LDL-holesterol in njegove povišane vrednosti predstavljajo enega glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca in ožilja. Najbolj naraven ukrep za uravnavanje holesterola je zagotovo skrb za zdravo prehrano. Pomembno vlogo pri tem ima zadosten delež vlaknin, kamor spadajo tudi beta glukani. Betaglukani niso prebavljivi, se pa vežejo na imunske celice v črevesju in nase vežejo presežek LDL-holesterola, ki se tako izloči skupaj z njimi. Tako ima lahko uživanje z betaglukani bogatih živil ali uporaba prehranskega dopolnila, ki vsebuje to vrsto prehranskih vlaknin, zelo pozitiven vpliv na nivo LDL holesterola in s tem na srce, kar potrjujejo tudi različne znanstvene raziskave.

Beta glukani pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja
uravnavanje krvnega sladkorja in korist za imunski sistem

Betaglukani so v veliko pomoč pri preprečevanju prehitrega povišanja ravni sladkorja v krvi in s tem tudi preprečujejo nastanek diabetesa tipa 2. Koristni pa so lahko tudi za tiste, ki že imajo sladkorno bolezen.

preprečevanjE rakavih obolenj

S spreminjanjem prehrane lahko bistveno pomagamo imunskemu sistemu, vendar je lahko še vedno prešibak, da zazna večino tumorjev. Beta glukan lahko to sposobnost prepoznave tumorja zelo poveča, saj »označi« tumor, da ga prepoznajo celice imunskega sistema kot nevarnega in ga napadejo in uničijo.

>> Reishi mix immuno za krepitev imunskega sistema
KREPITEV imunskEGA sistemA

Kot sem že zgoraj napisala, so beta glukani vrhunski za pomoč imunskemu sistemu, saj aktivirajo imunske celice in  povečajo njihovo proizvodnjo. Študije so pokazale, da so učinkoviti tako pri bakterijski kot virusnih ali glivičnih okužbah.

IZGUBA TELESNE TEŽE

Raziskovalci so dokazali, da kratkotrajna uporaba beta glukanov oz. vlaknin prispevajo k učinkoviti izgubi telesne teže.

Tudi pri izgubi telesne teže se betaglukani izkažejo za koristne
drugE zdravstvenE težavE

Beta glukan se uporablja tudi pri drugih zdravstvenih težavah kot so prehladi in gripe, alergije, borelioza, astma, vnetja ušes, staranje, ulcerozni kolitis in crohnova bolezen, fibromialgija, revmatoidni artritis in multiple skleroza.

Pomagajo tudi pri zunanji uporabi

Pri zunanji uporabi ljudje uporabljajo beta glukan na koži za zdravljenje ekcemov, gub, preležanin, ran, opeklin, razjed pri diabetikih, opeklin od sevanja in dermatitisov.

BETA GLUKAN – KJE GA NAJDEMO?

Goba reishi je izjemno bogata z betaglukani

Beta glukan se nahaja v glivah kvasovkah, v nekaterih žitaricah in v medicinskih gobah, kjer ga je izredno veliko. Najbolj znana goba je Reishi goba, pri kateri je raziskan tudi vpliv beta glukanov na zdravljenje in nego kože. Študije kažejo, da glukan deluje odlično v sinergiji z vitaminom C. Vitamin C deluje na imunski sistem podobno kot beta glukan, saj poveča aktivnost in število imuskih celic.

100% SLOVENSKI IN EKOLOŠKI, ČISTI REISHI.
BOGAT Z BETAGLUKANI.

 Ekološki reishi za krepitev imunskega sistema in boj proti stresu

YANUMI ponuja izdelke, ustvarjene iz funkcionalnih, polnovrednih, organskih gob, vzgojenih v Sloveniji.

  • Naše gobe so gojene pod vodstvom izkušenih mikologov, (znanstvenikov, ki preučujejo glive)
  • Gojene v okoljskih razmerah, ki so optimalne, v Sloveniji
  • Sušene pri nizkih temperaturah za zaščito celovitosti bioaktivnih spojin
  • Testirane na težke kovine
  • Mlete v vakumu za povečanje biološke uporabnosti njegovih hranil
  • YANUMI izdelki so veganski in košer, ter brez glutena, kar potrjuje certifikat.

100 % ekološko

Yanumi medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; Yanumi izdelki so veganski.

ZAKAJ YANUMI?

Yanumi prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo