Blog

Demenca: znaki in trik za lajšanje simptomov

Demenca je tiha bolezen, ki lahko traja desetletje, preden jo okolica opazi. Da dobiš malo občutka kako pogosta je; vsak 13. Slovenec, star nad 65 let ima demenco. Za demenco zboli vsaka 10. ženska v tem starostnem obdobju. 

Je stanje, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Zaradi starajočega se prebivalstva je iskanje učinkovitih načinov zdravljenja in preventivnih ukrepov pomembno bolj kot kadarkoli prej. Eno izmed obetavnih naravnih zdravil, ki je pritegnilo strokovno javnost, ti razkrijem v nadaljevanju.

KAJ JE DEMENCA?

Demenca ni specifična bolezen, ampak splošni izraz, ki zajema niz povezanih simptomov, ki so povezani z upadom sposobnosti razmišljanja in analiziranja ter možganskih funkcij, kot so spomin, razumevanje in presoja. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša vrsta demence, druge vrste so še vaskularna demenca, demenca z Lewyjevimi telesci in frontotemporalna demenca. Ta bolezen ni normalen pojav v starosti, ampak jo povzročajo bolezenske spremembe, ki lahko nastanejo zaradi vsaj dvesto bolezni različnega izvora.

Zdravila za demenco ni, obstajajo le sredstva, ki upočasnijo razvoj bolezni. Raziskovalci, kot je dr. Meunier iz Qeensland Brain Institute pravi, da v zadnjih 15 letih niso našli ničesar, kar bi pomagalo ljudem z demenco, ampak to se bo morda kmalu spremenilo…

Vedno več je namreč raziskav o medicinskih gobah, ki lajšajo simpotome demence na naraven način in imajo pozitivne učinke na možgane, kognitivne funkcije in mentalno zdravje.

Meunier pravi, da si želijo najti molekulo, ki lahko prečka možgansko pregrado in stimulira lastne dejavnike rasti živcev. In molekule identificirane v medicinski gobi Lion’s mane (resasti bradovec) imajo moč, da spodbudijo to aktivnost v možganih.

V sodelovanju z univerzo Gachon in nacionalno univerzo Chungbuk so dr. Meunier in sodelavci identificirali nove aktivne spojine v gobah, ki so učinkovite pri lajšanju simptomov demence. Njihove ugotovitve so bile objavljene v Journal of Neurochemistry.

Obetavno, kajne? 😊

ZNAKI DEMENCE; Kako jo prepoznati, še preden se popolnoma razvije?

Zgodnje prepoznavanje znakov demence je zelo pomembno, saj lahko s pravočasnim zdravljenjem upočasniš napredovanje bolezni. Kateri so ti zgodnji znaki?
– spremembe pri kratkoročnem spominu,
– iskanje pravih besed,
nenadne spremembe razpoloženja (“mood swings”),
apatičnost – oseba postane brezčutna, izgubi zanimanje za aktivnosti ali hobije,
nezmožnost opravljanja običajnih vsakodnevnih nalog. Težave se začnejo pri opravilih povezanih z denarjem, igranjem iger, rednem uživanju zdravil, kuhanju kosila …,
zmedenost,
dezorientiranost; predvsem izguba prostorske in krajevne orientacije,
težave pri spremljanju zgodbe,
ponavljanje; oseba pozabi, kaj je že povedala in česar ni, 
spremembe in prilagoditve doživljajo kot strah in stres.

Medicinske gobe in demenca

Nedavne znanstvene raziskave kažejo, da ima Lions’s mane (resasti bradovec ali Hericium) lahko nevroprotektivne in kognitivne lastnosti.

In, kako lahko ta čudež narave pomaga pri zdravljenju demence?

 • Stimulacija živčnega rastnega faktorja (NGF): Lion’s mane vsebuje spojine, imenovane hericenoni in erinacini, za katere je dokazano, da spodbujajo proizvodnjo živčnega rastnega faktorja (NGF). NGF je bistven za rast, vzdrževanje in preživetje nevronov v možganih. S spodbujanjem proizvodnje NGF pomaga pri regeneraciji možganskih celic in izboljšanju kognitivnih funkcij.
 • Protivnetni in antioksidativni učinki: kronično vnetje in oksidativni stres močno prispevata k napredovanju demence. Močne protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki jih ima Lion’s mane lahko pomagajo zaščititi možganske celice pred poškodbami in zmanjšati vnetje v možganih.
 • Izboljšana kognitivna funkcija: raziskave so pokazale, da lahko Hericium izboljša kognitivne funkcije, vključno s spominom, učenjem in koncentracijo. V majhnem kliničnem preskušanju so starejši odrasli z blagimi kognitivnimi motnjami po večtedenskem uživanju izvlečka te medicinske gobe občutno izboljšali svoje kognitivne funkcije.

Raziskave, ki povezujejo medicinske gobe in njihove pozitivne učinke na naš kognitivni razvoj in ohranjanje mentalne kondicije so obetavne in vedno znova dokazujejo njihovo moč.

Medtem ko je demenca še vedno težavno stanje brez znanega zdravila, ponujajo naravna »zdravila«, kot je Lion’s mane, obetaven potencial pri podpiranju zdravja možganov in kognitivnih funkcij. Vključitev medicinskih gob v vašo prehrano, skupaj z drugimi tehnikami za krepitev spomina, lahko pomaga izboljšati vaše splošno mentalno dobro počutje. 

YANUMI resasti bradovec je izključno slovenskega porekla in plod raziskav slovenskih znanstvenikov, ponaša pa se tudi z ekološkim certifikatom, kar dokazuje, da so vse surovine 100 % naravnega izvora in ne vsebujejo težkih kovin, toksinov ali plesni. Izdelek Organic Hericium je tudi certificirano brez glutena, za nameček pa pa ima tudi veganski certifikat s katerim dokazuje, da ni testiran na živalih, saj nam je poleg vsega naštetega izjemno pomemben tudi etični kodeks.

ZAKAJ YANUMI?

YANUMI ponuja izdelke, ustvarjene iz funkcionalnih, polnovrednih, organskih gob, vzgojenih v Sloveniji.

 • Naše gobe so gojene pod vodstvom izkušenih mikologov, (znanstvenikov, ki preučujejo glive)
 • Gojene v okoljskih razmerah, ki so optimalne, v Sloveniji
 • Sušene pri nizkih temperaturah za zaščito celovitosti bioaktivnih spojin
 • Testirane na težke kovine
 • Mlete v vakumu za povečanje biološke uporabnosti njegovih hranil
 • YANUMI izdelki so veganski in košer, ter brez glutena, kar potrjuje certifikat.

100 % ekološko

Yanumi medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; Yanumi izdelki so veganski.

YANUMI prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo

Viri in raziskave, ki dokazujejo povezavo med demenco in medicinskimi gobami:

 1. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double‐blind placebo‐controlled clinical trial. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 23(3), 367-372.

Ta študija je izvedla dvojno slepo, s placebom kontrolirano preskušanje na 50- do 80-letnih Japoncih in Japonkah z diagnozo blage kognitivne okvare. Rezultati kažejo, da lahko uživanje gobe Lion’s Mane izboljša kognitivne funkcije. Povezava

 1. Brandalise, F., Cesaroni, V., Gregori, A., Repetti, M., Romano, C., Orrù, G., … & Rossi, P. (2017). Dietary supplementation of Hericium erinaceus increases mossy fiber-CA3 hippocampal neurotransmission and recognition memory in wild-type mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.

Ta študija, izvedena na miših, nakazuje, da bi prehrana, obogatena z Lion’s mane gobo, lahko izboljšala spomin za prepoznavanje in nevrotransmisijo v hipokampusu, predelu možganov, ki ima ključno vlogo pri utrjevanju spomina.
Povezava

 1. Trovato, A., Siracusa, R., Di Paola, R., Scuto, M., Ontario, M. L., Bua, O., … & Calabrese, V. (2019). Redox modulation of cellular stress response and lipoxin A4 expression by Hericium Erinaceus in rat brain: relevance to Alzheimer’s disease pathogenesis. Immunity & Ageing, 13(1), 1-14.

Ta raziskava se ukvarja z nevroprotektivnimi učinki levje grive pri Alzheimerjevi bolezni. Študija je pokazala, da je lahko levja griva koristna pri moduliranju odziva na oksidativni stres v možganih, ki je pogosto vpleten v Alzheimerjevo bolezen.
BioMed Central

 1. Ryu, S., Kim, H. G., Kim, J. Y., Kim, S. Y., & Cho, K. O. (2018). Hericium erinaceus extract reduces anxiety and depressive behaviors by promoting hippocampal neurogenesis in the adult mouse brain. Journal of medicinal food, 21(2), 174-180.

Čeprav ta študija ni osredotočena izključno na demenco, poudarja prednosti Lion’s mane pri spodbujanju nevrogeneze, kar bi lahko bilo koristno za bolnike z demenco, saj je za demenco značilna izguba nevronov.
Povezava

 1. Ratto, D., Corana, F., Mannucci, B., Priori, E. C., Cobelli, F., Roda, E., … & Occhinegro, A. (2019). Hericium erinaceus improves recognition memory and induces hippocampal and cerebellar neurogenesis in frail mice during aging. Nutrients, 11(4), 715.

Ta raziskava, izvedena na starajočih se miših, je pokazala, da je prehrana, dopolnjena z Lion’s mane gobo, privedla do izboljšanja spomina za prepoznavanje in povečanja nevrogeneze v hipokampusu in malih možganih, področjih, povezanih z obdelavo spomina in koordinacijo.
Povezava

 1. https://stories.uq.edu.au/research/2023/ancient-medicine-could-hold-key-to-dementia-treatment/index.html
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jnc.15767