Blog

Nootropiki: Mitologija ali znanost? Razkrivamo resnico

Danes sem navdušena, da se lahko poglobim v temo, o kateri brenčijo v krogih zdravja in dobrega počutja: nootropiki. V zadnjih desetih letih so nootropiki sigurno ena od bolj pogostih tem med ljudmi. Tako med znanstveniki, zdravilci kot med »navadnimi« ljudmi. Toda, kaj pravzaprav soin zakaj so vsi tako navdušeni nad njimi? Skupaj razvozlajmo to skrivnost. 😉

Kaj SO NOOTROPIKI?

Nootropiki, pogosto imenovani “pametna zdravila” ali “kognitivni ojačevalci”, so snovi, ki lahko izboljšajo delovanje možganov. Zamislite si jih kot super polnilnike za svoj um, ki izboljšujejo spomin, osredotočenost, ustvarjalnost in splošno kognitivno funkcijo. Koncept nootropikov ni nov; ljudje že stoletja uporabljajo različna zelišča in naravne snovi za izostritev uma.

Nootropiki pozitivni vplivajo na:

 • koncentracijo,
 • zbranost,
 • zaščito možganskih celic,
 • produktivnost,
 • motivacijo,
 • obvladovanje stresnih situacij,
 • spomin,
 • kreativnost …

Nootropiki so lahko naravne ali sintetične snovi. Naravni nootropiki vključujejo zelišča, kot je ginko biloba, korenine, kot je ašvaganda, med najbolj učinkovite pa spadajo tudi medicinske gobe. Po drugi strani pa se sintetični nootropiki pogosto nahajajo v zdravilih na recept, ki so namenjena zdravljenju nekaterih bolezni, kot je ADHD.

Humani živčni rastni faktor in Nevrotrofični faktor

Ja, vem. Tale podnaslov vas je najbrž čisto zmedel, zato gremo počasi…

Humani živčni rastni faktor (NGF): je bistven za rast, vzdrževanje in preživetje nevronov.

 • Ključen je za razvoj živčevja: Med embrionalnim razvojem je NGF nujen za pravilno rast, diferenciacijo in preživetje določenih živčnih celic.
 • Vzdržuje zdrave živce: NGF ni pomemben le v razvoju. Igra vlogo tudi pri ohranjanju zdravja obstoječih živčnih celic v odrasli dobi. To pomaga zagotavljati, da naše živčevje še naprej deluje pravilno.
 • Možna vloga pri obvladovanju bolečine: NGF je povezan z zaznavanjem bolečine.
 • Možno zdravljenje nevroloških bolezni: Zaradi svoje vloge pri delovanju in preživetju živčnih celic raziskovalci preučujejo, ali bi se NGF lahko uporabil za zdravljenje nevroloških bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, ki vključujeta degeneracijo živčnih celic.

Na splošno je NGF ključna molekula za zdravo živčevje skozi vse življenje. Od razvoja do vzdrževanja in celo zaznavanja bolečine igra ključno vlogo pri delovanju naših živcev.

BDNF (Nevrotrofični faktor, ki izhaja iz možganov), pa igra ključno vlogo pri nevroplastičnosti, kar je sposobnost možganov, da tvorijo nove povezave in poti. Višje ravni BDNF so povezane z izboljšanim učenjem, spominom in splošno kognitivno funkcijo. S povečanjem ravni BDNF se poveča fokus in zaščiti pred kognitivnim upadom, povezanim s starostjo.

NOOTROPIK ŠTEVILKA #1 ZA MOŽGANE: RESASTI BRADOVEC

Enega najbolj zanimivih naravnih nootropikov najdemo v skromnem viru: gobah. Natančneje, govorim o Hericium erinaceus, resastem bradovcu ali Lion’s mane. Ta bradata goba ni samo videti fascinantno, saj spominja na levjo grivo (od tod tudi ime), ampak je tudi močna, ko gre za zdravje možganov.

Torej, zakaj je Lion’s Mane tako poseben? Pa poglejmo pobliže.

Nootropna moč resastega bradovca

Lion’s mane že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Nedavne znanstvene študije so začele odkrivati ​​mehanizme za njegovimi učinki na krepitev naših možganov. Ključ je v njegovi sposobnosti spodbujanja proizvodnje dveh ključnih spojin: živčnega rastnega faktorja (NGF) in možganskega nevrotrofnega faktorja (BDNF).

Znanost v ozadju delovanja Lion’s mane

Čarovnija Lion’s Mane je v njegovih edinstvenih spojinah, hericenonih in erinacinih, za katere verjamejo, da so odgovorni za spodbujanje proizvodnje NGF in BDNF. Ko zaužiješ to čudovito gobo, te spojine prečkajo krvno-možgansko pregrado in neposredno vplivajo na tvoje možganske celice. Ta interakcija spodbuja nevrogenezo (nastajanje novih nevronov) in povečuje sinaptično plastičnost (sposobnost sinaps, da se sčasoma okrepijo ali oslabijo), kar vodi do izboljšanega delovanja možganov.

Vendar ne gre le za zdravje tvojih možganov. Lion’s mane ima tudi protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja in oksidativni stres po celem telesu ter dodatno podpirajo splošno dobro počutje.

Moja osebna izkušnja z Lion's Mane

Kot nekdo, ki žonglira z več dnevnimi vlogami – službo, družino, sem mamica 3 otrok in osebnimi projekti – sem iskala način, kako ohraniti svoj um oster in osredotočen. Med iskanjem naravnih načinov za izboljšanje kognitivnih funkcij sem naletela na Lion’s Mane. Po nekaj raziskavah in malo radovednosti sem se odločila poskusiti Lion’s Mane.

Vključitev Lion’s Mane v mojo dnevno rutino je bila lažja, kot sem mislila. Kmalu sem opazila subtilne, a pomembne spremembe. Moja osredotočenost se je izboljšala, naloge, ki so se običajno zdele zastrašujoče, so postale bolj obvladljive in čutila sem celo spodbudo v svoji ustvarjalnosti. Poleg vsega tega pa sem zadovoljna in mirna, saj vem, da z rednim uživanjem podpiram dolgoročno zdravje svojih možganov.

Kako vključiti levjo grivo v svoje življenje

Če so vas zdravilne lastnosti v blogu ali moja zgodba prepričali, je tukaj nekaj načinov, kako vnesti uživanje gob v dnevno rutino:

 1. Privoščite si visokokakovostne dodatke. YANUMI Lion’s mane je 100 % ekološki slovenski izdelek, ki dokazano krepi zdravje živcev in izboljšuje spomin.
 2. Kot prehranski dodatek ga lahko dodaš k jutranji kavi ali čaju in tako dan začneš z visoko ravnjo energije.
 3. Sveže gobe pa lahko uporabiš tudi v svojih najljubših jedeh.

Za konec …

Nootropiki, kot je Lion’s Mane, ponujajo razburljivo pot za tiste, ki želijo naravno izboljšati svoje kognitivne sposobnosti. Zgodb, kot je moja je veliko in osebne izkušnje ljudi kažejo, da je tale naša čudežna goba skrivna dnevna sestavina za naše možgane.

Ostanite zbrani in zdravi!

ZAKAJ YANUMI?

YANUMI ponuja izdelke, ustvarjene iz funkcionalnih, polnovrednih, organskih gob, vzgojenih v Sloveniji.

 • Naše gobe so gojene pod vodstvom izkušenih mikologov, (znanstvenikov, ki preučujejo glive)
 • Gojene v okoljskih razmerah, ki so optimalne, v Sloveniji
 • Sušene pri nizkih temperaturah za zaščito celovitosti bioaktivnih spojin
 • Testirane na težke kovine
 • Mlete v vakumu za povečanje biološke uporabnosti njegovih hranil
 • YANUMI izdelki so veganski in košer, ter brez glutena, kar potrjuje certifikat.

100 % ekološko

Yanumi medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; Yanumi izdelki so veganski.

YANUMI prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo