Blog

Nov trend v kozmetiki, ki je obnorel svet (in to z razlogom) #ShroomBoom

V tujini se vse pogosteje ponavlja izraz »Shroom boom« in danes delim s tabo zakaj so medicinske gobe obnorele svet (kozmetike). Uporabljajo jih svetovno znane zvezdnice, od Gisele Bundchen do Kim Kardashian.

Medicinske gobe so sicer na splošno poznane kot izjemno učinkoviti prehranski dodatki. So namreč bogat vir vitamina D, beljakovin in antioksidantov.

Toda v zadnjih letih podjetja, ki sledijo trendom, iščejo gobe zaradi več kot le njihovih zdravilnih lastnosti.

INOVATIVNA UPORABA GOB

Novozelandsko podjetje Mushroom Material je med drugim razvilo biorazgradljivo alternativo embalaži iz stiropora z uporabo korenin gob, znanih kot micelij. V Združenem kraljestvu Magical Mushroom uporablja to inovativno tehnologijo za izdelavo embalaže za različne blagovne znamke, medtem ko je modna hiša Stella McCartney za pomlad/poletje 2022 debitirala s svojo usnjeno torbico Frayme Mylo iz gob.

Slika in drugi izdelki Stelle McCartney iz gob. Vir: https://www.spherelife.com/

Toda nič ne preseže “razcveta uporabe gob” v negi kože, saj je iskanje izraza “koristi medicinskih gob” v zadnjem letu po podatkih Google Trends naraslo za 120 odstotkov. Z več blagovnimi znamkami, ki so skočile na vlak medicinskih gob, se je YANUMI obrnil naravnost na strokovnjake, da bi ugotovili, zakaj je vredno vključiti medicinske gobe v vašo kozmetično rutino.

Kakšne so prednosti medicinskih gob za kožo?

1. Ohranjanje mladostnega videza

Podobno kot večina trendov v kozmetiki tudi medicinske gobe za nego kože niso povsem nov pojav. »Gobe se v Aziji že dolgo uporabljajo zaradi njihove sposobnosti za izboljšanje zdravja, ohranjanje vitalnosti, ohranjanje mladostnega videza in preprečevanje škodljivih učinkov kroničnega stresa na zdravje,« pravi dr. Andrew Weil, ameriški zdravnik in izvajalec integrativne medicine. Po njegovem mnenju študije o edinstvenih učinkih medicinskih gob kažejo obetavne protivnetne učinke in lokalna uporaba teh gob lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami kože, ki jih povzroča okoljski stres.

2. Boljša učinkovitost od tradicionalnih sestavin

Dermatologinja dr. Catherine Borysiewicz je prepričana: »Študije o medicinskih gobah in njihovih učinkovinah so razkrile zanimiv naravni vir učinkovin, ki lahko predstavljajo osnovo za nove farmacevtske, kozmetične in prehranske izdelke. Vse pogosteje imamo kozmetične izdelke, ki so kozmetično-farmacevtski hibridi, ki delujejo globje v naši koži.«

3. Boljše vlaženje, glajenje gubic in posvetlitveni učinek

Izdelki za nego kože, ki vsebujejo gobe, ponujajo izboljšano vlaženje kože, posvetlitven učinek in pozitivni vpliv na kožo, ki je pod stresom, hkrati pa medicinske gobe tudi blažijo videz poškodb in staranja kože.

Katere gobe najdemo v izdelkih za nego kože?

Od šitak do čage – svet medicinskih gob je bogat z raznolikostjo. In prav vsaka ima svojo značilnost, ki vpliva na zdravje kože.

Reishi

Ustanoviteljica znamke YANUMI Martina Gregori ugotavlja, da so jih poimenovali “gobe dolgoživosti”, saj so “protivnetne in vsebujejo močne antioksidativne spojine, ki ohranjajo kožo zdravo in pomagajo tudi pri stanjih, kot so luskavica in ekcem,” pravi. Poleg tega vsebujejo beta glukane ali “vlažilne sestavine, ki podpirajo zelo pomembno kožno bariero in dokazan povečujejo proizvodnjo klagena” pravi Martina. Poleg tega so študije pokazale, da reishi goba zavira encim tirozinazo, ki proizvaja melanin, zato je lahko učinkovita tudi pri preprečevanju razbarvanja in hiperpigmentacije.

Šitake

Gobe šitake so v Aziji priljubljene tudi za »beljenje« kože, saj lahko učinkovito zmanjšajo hiperpigmentacijo, saj vsebujejo kojično kislino, ki zavira tirozinazo. Ker imajo te gobe antioksidativne in protivnetne lastnosti, lahko pomagajo preprečiti razgradnjo kolagena in elastina v koži ter zmanjšajo rdečico.

Cordyceps

Cordyceps je zakladnica učinkovin, saj je bogat z antioksidanti, za katere se domneva, da vlažijo, zmanjšajo temne lise, spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina ter pomirjajo vnetja kože ter druga bolezenska stanja, kot sta luskavica in ekcem. Cordyceps pomaga pomiriti splošno razdraženost in suho kožo, ki se lušči, še več, lahko pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi UV žarki.

Čaga

Omejene raziskave kažejo, da lahko uživanje gob čaga pomaga omejiti rast rakavih tumorjev. Goba ima lahko tudi močne koristi pri negi kože, če jo nanesemo lokalno, saj čaga vsebuje antioksidante in deluje protivnetno. Poleg tega je študija v reviji Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine pokazala, da lahko izvlečki teh gob preprečijo nastajanje melanina in potencialno zmanjšajo temne lise.

Serum iz reishi gobe Yanumi

In katere učinkovine so najpomembnejše?

Kojična kislina (najdemo jo v šitakah) in beta glukani (najdemo jih v reishiju, šitakah in maitakeh) se pogosto uporabljajo v negi kože. Prva pomaga pri posvetlitvi hiperpigmentacij in brazgotin po aknah, medtem ko druga ne deluje samo kot vlažilec, ki ohranja kožo mehko in navlaženo, ampak tudi krepi kožno pregrado.

Poleg tega so “gobji polisaharidi zelo učinkovita vlažilna sredstva,” pravi dr. Borysiewicz, ki ugotavlja, da polisaharid medicinskih gob (tremella) po tej študiji bolje zadržuje vlago kot 0,02-odstotna hialuronska kislina. Poudarja tudi, da so gobe tudi močni antioksidanti, ki so ključni za zaščito kože pred okoljskim stresom.

Novo!

NARAVNI REISHI SERUM ZA OBRAZ IZ MEDICINSKIH GOB

Imaš težave s problematično kožo ali pa si le želiš bolj sijoče kože? Preizkusi reishi seruma iz medicinskih gob.

100% naravna | 100% ekološka | 100% slovenska

ZAKAJ YANUMI?

YANUMI prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo