Blog

Čutiš pomanjkanje energije? To ti lahko pomaga

Utrujenost in pomanjkanje energije sta problema, ki ju doživlja večina. Po raziskavah utrujenost doživlja kar 60% ljudi.

Pomanjkanje energije ima lahko številne vzroke, vključno s fizičnim in duševnim stresom ter boleznijo ali poškodbo, najpogostejša vzroka pa sta pomanjkanje kvalitetnega spanca in stres. Obvladovanje stresa torej igra ključno vlogo in zahteva celostni pristop k prehrani, telesni pripravljenosti in življenjskemu slogu. In pri tem ti lahko pomagajo gobe…

… Čakaj, kaj??

Ja, res. Beri naprej in kmalu ti bo jasno kakšne gobe in kako ti lahko pomagajo premagati utrujenost.

Utrujenost znatno vpliva na kakovost vsakdanjega življenja

Seveda ne govorimo o jurčkih ali lisičkah, ampak o medicinskih gobah. Medicinske gobe so funkcionalno živilo z adaptogenimi lastnostmi in njihove učinkovine pomagajo zmanjšati učinke stresa na telo[1], nekatere pa pomagajo tudi pri preprečevanju nespečnosti. 

KAKO GOBE POMAGAJO PRI UTRUJENOSTI

Ko smo bolani ali veliko pod stresom, naš imunski sistem sprosti majhne beljakovine, imenovane citokini, ki sprožijo vnetni proces v telesu. Vnetje sicer ni nujno slabo, saj je za telo koristen začasen proces, ki ti pomaga, da se čimprej pozdraviš. V normalnih okoliščinah je vnetje obnovitveni proces, ki traja omejeno dolgo. Če pa smo pod stresom (ali bolano) predolgo, je vnetje dolgotrajno in lahko postane glavni vzrok za pomanjkanje energije.

Medicinske gobe, kot so resasti bradovec, reishi goba in kordiceps, pomagajo podpirati normalen vnetni odziv, saj lahko pomagajo telesu, da se vrne v normalno stanje po obdobjih prekomernega stresa.

Medicinske gobe so učinkovite pri premagovanju utrujenosti

3 MEDICINSKE GOBE, KI SO UČINKOVITE PRI POVEČANJU ENERGIJE

1. Levja griva ali resasti bradovec

Levja griva ima eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med vsemi gobami. Njene edinstvene bioaktivne spojine, imenovane polisaharidi, naravno podpirajo telo, da lahko ponovno vzpostavi ravnovesje.[2]

Medicinska goba resasti bradovec ali levja griva je kot funkcionalna hrana imunomodulirajoča, kar pomeni, da podpira imunski sistem in ti tako pomaga pri okrevanju po boleznih ali poškodbah. Poleg tega pomaga pri vzdrževanju normalne ravni krvnega sladkorja.[3] Kot verjetno že veš, ko si pod stresom se raven krvnega sladkorja poviša, dolgotrajno povišana raven sladkorja pa ima lahko negativne posledice za zdravje. Zato je ohranjanje uravnotežene ravni krvnega sladkorja za zdravje zelo pomembno, nihanja pa so lahko tudi vzrok, da se med obroki počutiš utrujeno.

Še ena prednost resastega bradovca je v tem, da deluje nevroprotektivno, kar pomeni, da ščiti tvoje živce in s tem povečuje psihično moč, kar vpliva tudi na manjše pomanjkanje psihične energije.[4]

Medicinska goba resasti bradovec

2. Reishi

Sodobna medicina si že dolgo časa prizadeva, da bi odkrila zdravilo za utrujenost in pomanjkanje energije, pa ji do sedaj še ni uspelo. Morda je to posledica dejstva, da običajno ni enega osnovnega vzroka za to težavo. Goba Reishi pa se je v tem primeru izkazala za učinkovito, saj se že 2000 let v tradicionalni kitajski medicini uporablja za lajšanje utrujenosti.[5]

Reishi je odlična goba s številnimi koristmi za zdravje, predvsem vpliva na bele krvničke in citokinski odziv.[6] Kot je dokazala študija, lahko s prehranskimi dopolnili gobe reishi pomagamo izboljšati občutek utrujenosti in podpiramo normalen vnetni odziv.[7]

Reishi lahko pomaga tudi pri utrujenosti, povezani z vadbo. Obstaja nekaj teorij o tem, kako konkretno pomaga, vendar je to večinoma verjetno posledica dejstva, da so lahko gobe vir energije in pomagajo pri odstranjevanju mlečne kisline, ki se kopiči med vadbo in povzorča boleče mišice. [8]

Medicinska goba reishi (Ganoderma Lucidum)

3. Cordyceps

Cordyceps vsebuje učinkovino, imenovano polisaharid cordycepin, ki lahko pomaga zmanjšati utrujenost med in po vadbi.[9] Cordyceps namreč pomaga pri prenosu kisika v celice in na ta način krepi imunski sistem in pomaga poživljati celice. S tem se poveča kondicija in vzdržljivost tako pri vadbi kot v vsakdanjem življenju in lahko imaš več energije, tako fizične kot psihične. [10]

Po uživanju Cordycepsa se izboljša preskrba s kisikom in s tem poveča proizvodnja energije v telesu, medtem ko se proizvodnja mlečne kisline zmanjša. To zmanjša občutek utrujenosti pri vadbi in omogoča večjo vzdržljivost, [10] zato lahko jemanje prehranskega dopolnila iz gobe Cordyceps priporočamo vsem, ki se redno ali občasno ukvarjajo s športom.

Znanstveniki počasi začenjajo razumeti kemijo v ozadju tega, kar nam je tradicionalna kitajska medicina že stoletja pred tem povedala o moči medicinskih gob.

Medicinska goba cordyceps
ZAKAJ IZBRATI MEDICINSKE GOBE YANUMI?

YANUMI ponuja izdelke, ustvarjene iz funkcionalnih, polnovrednih, organskih gob, vzgojenih v Sloveniji.

 • Naše gobe so gojene pod vodstvom izkušenih mikologov, (znanstvenikov, ki preučujejo glive)
 • Gojene v okoljskih razmerah, ki so optimalne, v Sloveniji
 • Sušene pri nizkih temperaturah za zaščito celovitosti bioaktivnih spojin
 • Testirane na težke kovine
 • Mlete v vakumu za povečanje biološke uporabnosti njegovih hranil
 • YANUMI izdelki so veganski in košer, ter brez glutena, kar potrjuje certifikat.

100 % ekološko

Yanumi medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; Yanumi izdelki so veganski.

Ekološki kordiceps za povečanje vzdržljivosti in izničevanje učinkov stresa

Ekološki Resasti bradovec za krepitev spomina in boj proti stresu

 Ekološki reishi za krepitev imunskega sistema in boj proti stresu

ZAKAJ YANUMI?

Yanumi prisega na kakovost, brez kompromisov. Vse naše gobe so zato skrbno vzgojene v Sloveniji, v skladu s strogimi standardi kakovosti, od katerih ne odstopamo. Ker nam je mar tudi za okolje so pakirane v zero-waste embalaži. 

Naravne, ekološke
sestavine

Zero waste
embalaža

SLOVENSKI
PROIZVOD

100% garancija
na zadovoljstvo

VIRI

 1. Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Nutrients. 2021;13(8):2861. https://doi.org/10.3390/nu13082861.
 2. Liu J, DU C, Wang Y, Yu Z. Exp Ther Med. 2015;9(2):483-487. doi: 10.3892/etm.2014.2139.
 3. Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. BMC Complement Altern Med. 2013;13:253. doi: 10.1186/1472-6882-13-253.
 4. Spelman, Kevin; Sutherland, Elizabeth; Bagade, Aravind. Journal of Restorative Medicine, 2017;6(1):19-26.
 5. Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 9 Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). CRC Press/Taylor & Francis; 2011.
 6. Hong Zhao, Qingyuan Zhang,Ling Zhao,Xu Huang,Jincai Wang, and Xinmei Kang. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Vol 2012. https://doi.org/10.1155/2012/809614.
 7. Arroyo I, Rosario-Acevedo R, Aguilar-Perez A, Clemente P, Cubano L, Serrano J, Schneider R, Martínez-Montemayor M. PLOS One. 2013;8(2):e57431. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057431.
 8. Wei Wei, Linyong Zheng, Mengyao Yu, Nan Jiang, Zhirong Yang, Xia Luo. Journal of Animal & Plant Sciences. 2010;6(3):677- 684. http://www.biosciences.elewa.org/JAPS; ISSN 2071 – 7024.
 9. Geng P, Siu KC, Wang Z, Wu JY. Biomed Res Int. 2017;2017:9648496. doi: 10.1155/2017/9648496.
 10. Wenjuan Yan, Taihui Li, Jinghui Lao, Bin Song & Yaheng Shen.Pharmaceutical Biology. 2013;51(5):614-620. doi: 10.3109/13880209.2012.760103.
 11. https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/22112-exhausted-nation-americans-more-tired-than-ever-survey-finds